Dr. Lengyel Zsuzsa emlékoldal (1953-2016)

Dr. Lengyel Zsuzsanna a Solemed BT megalapítója 2016 augusztusában hősiesen viselt súlyos betegségben elhunyt. A következő néhány sort az ő emlékének szenteljük.

Angyalföldön született, szerény anyagi hátterű családban. Gimnáziumi tanulmányai után egy évet segédgyógytornászként az Országos Baleseti Intézetben dolgozott, ez érdeklődési körét egész életére meghatározta. Az egyetemi évek alatt az Ortopédiai Klinika ambulanciáját látogatta, majd a végzés után itt helyezkedett el.

Lelkesedése, szorgalma, munkabírása és kötelességtudása gyorsan ismertté és megbecsültté tette a kollégák és munkatársak körében. Szuggesztív személyiségével kiváló gyakorlati oktatónak bizonyult, a tudományos munkában is részt vett. A klinikai karrier lehetősége nem csábította el, a gyakorlati munka kihívásait a gyermekortopédiában találta meg. Dr. Kardos Andor igazgató meghívására gyermekei megszületése után az újpesti gyermekszakrendelő ortopéd főorvosa lett.

Új munkahelyén ugyanazzal a lendülettel vetette magát a gyógyításba mint a korábbiban, csakhogy itt már szélesebb hatáskörrel. Megtanulta és Budapesten elsőként alkalmazta a csecsemők csípőultrahang vizsgálatát, megszervezte a gerincferdüléses serdülők nyári gyógytornakezelését. „Vissza az Egészséghez” címmel alapítványt létesített a rendelő működésének támogatására. Dr. Kardos Andor nyugalomba vonulása után a Jókai utcai gyermekszakrendelő vezetését is rábízták.

Neki jutott a feladat, hogy megszervezze az intézménynek a lassan életveszélyessé váló épületből a felnőttrendelő épületében az ő közreműködésével kialakított új gyermekrenedlőbe történő átköltöztetését az ellátás megszakítása nélkül

Tevékenységét munkahelyén nagyra értékelték. Öt orvosigazgatói, 3 főigazgatói dícséretet, 3 polgármesteri dícséretet kapott.2006-ban az „Újpest gyermekeiért”, 2010-ben munkásságáért „Pro Sanitate” díjat és 2014-ben „Újpest egészségéért”kitüntetést kapott. Számos újságcikk méltatta áldozatos és eredményes munkáját.

Ifjúkora óta zenerajongó volt, diákkorában zenekarban is játszott. Imádta a természetet, a túrázást, sífutást, a kiadós sétákat. Rendszeresen tornázott, ha ideje nem futotta többre, akkor otthon. Gyermekeit rajongva szerette, életüket szeretettel és előrelátó gondossággal szervezte. Figyelme mindenre kiterjedt, a kisebb és nagyobb család központja, a barátok támasza, gyámolítója volt.

Fontosnak tartotta, hogy ismereteit, tudását átadja a következő generációnak, megtalálja az utódját, ha már nem tudja majd folytatni a munkát. Nem tudhattuk, ez milyen hamar bekövetkezik. Személyes varázsát nélkülözve, de tisztelegve az emléke előtt a Solemed Bt folytatja a 20 éve megkezdett tevékenységét.

Emlékét szeretettel és hálával őrizzük.